15 октомври 2023 г.

Махала Мумджидам (Ледена)


За махала Мумджидам се тръгва от центъра на село Три могили. Ако сте с кола, може да я оставите там. След това се връщате около 100 м. по пътя назад - на бетонния каптаж има синьо-бяла маркировка - оттам започва пътеката. Пътеката продължава през селото, минава се покрай джамията, след което продължава през гората.
Отлично маркирана е до самата махала Мумджидам, малко вероятно е да се объркате някъде. Единственото място, където маркировката е малко незабележима заради листата и сянката, е разклонът, който се намира на около 150 метра след голяма стара череша и останки от сграда (разклонът е маркиран на снимката - тръгва се надясно и надолу. Пътеката напред продължава към Жълт камък.)
Ако някъде по пътя загубите маркировката, значи сте се отклонили от правилната пътека и трябва да се върнете до последния знак, който сте видели.
Пътят от Три могили до Мумджидам се изминава за около 1.5 часа за посока, пътеката не е особено трудна. През по-голямата си част минава през гората и е сенчеста, което е много приятно в летните горещини. Носете си вода - по пътя няма чешми, освен около село Три могили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар