9 август 2022 г.

Връх Синаница


Преходът до връх Синаница е много тежък и продължителен - ние ходим по много, но въпреки това ни се видя труден. Отне ни точно 12 часа (по 6 часа за посока) - тръгнахме от хижа Вихрен в 7.30, бяхме обратно пред нея в 19.40. И при това сме спирали само за снимки и колкото да хапнем нещо бързо или да пием вода. Най-голямта почивка направихме на жихата - около 15 минути. Затова не бихме го препоръчали за еднодневно посещение, ако сте с деца или имате някакъв здравословен проблем.
При достигане до Синанишката порта за върха има два пътя - единият е надолу към хижа Синаница, която от "портата" се вижда ниско долу (заедно със забавния надпис "Отпусни се", направен от някой страхотен човек. Има си нужда от отпускане и усмивка.. :о)
Слиза се до хижата, след което пътят за върха тръгва от другата страна на езерото и води право нагоре, по камъните и сипеите. Ако имате проблем с височините или кръвното, този път не е за вас... :о)
Другият път заобикаля лявата част на Синанишката порта и продължава зад нея. Доста по-лесен е, с по-малка денивелация. Времето за изкачване на върха е малко по-кратко.
Ние избрахме първия маршрут, за да видим всичко - слязохме до хижата, след което се изкачихме по скалите над езерото. Гледките оттам са зашеметяващи - ако имате достатъчно време, препоръчваме този път. Тъкмо ще се насладите от една ръка разстояние на невероятните цветове на езерото...

Няколко важни забележки:
- Ако за качване сте избрали левия (от "портата") път, слизането от Синаница към хижата, по камъните и сипеите над езерото, ще е много трудно! Не е подходящо за хора, които просто обичат разходките в планината! Ако искате да посетите и хижата и върха, по-добре първо слезте до нея, след което се качете до върха по една от двете пътеки.
- Никъде по пътя няма чешма или питейна вода. Носете си толкова вода, колкото ще ви стигне за 6 часов преход, особено в топло време. Ние носихме 3 литра вода за двама души, но забравихме да си долеем на хижата и не беше достатъчно за връщане.
- Задължително носете шапка с голяма периферия или слънцезащитен крем. Преходът е дълъг, слънцето е силно на тази височина. Освен това пече от една и съща страна - и на изкачване и на слизане. Бяхме общо 5 човека, само по-красивата половина от нашето семейство не изгоря, защото беше постъпила умно и се беше намазала предварително... :о)

Няма коментари:

Публикуване на коментар