25 юни 2012 г.

Пещера Лепеница, Велинград


Работното време на пещерата е от 9 до 16 часа.
Полезно е да се знае, че пещера Лепеница е отворена за туристи, но не е оборудвана като повечето отворени за посещения пещери - в пещерата няма осветление, няма бетонни или метални пътеки, почти няма съоръжения, улесняващи придвижването. Влиза се само с водач и с екипировка - ботуши и каска, оборудвана с начелник, и ръкавици (дават се на място).
Цялото трасе, което може да се премине, е около 600 метра в едната посока, но самото трасе е разделено на отсечки. Дължината на трасето е по желание, като заплащането за посещението зависи от изминатото трасе.
През по-голямата част от трасето се върви в доста тесни "коридори", на много места се налага доста ниско навеждане, някои участъци се преминават само с т.нар. патешко ходене. В голяма част от трасето (поне в първите 200 метра, които посетихме) се гази вода, като останалата част е кална, на някои места е доста хлъзгаво. Почти навсякъде капе вода от скалите...
Така че, при евентуално посещение, си носете връхни дрехи, които може да поизцапате, без да се притеснявате. Ако сте с дете, което смятате да носите, по-добре не влизайте. Дете, което е достатъчно голямо, за да ходи добре само, не би трябвало да има проблеми. Освен евентуалната липса на постоянно осветление.

Целта на това пояснение не е да ви уплаши или откаже... Просто малко пояснение, за да знаете какво да очаквате, най-малкото за да си носите подходящи дрехи!
За да не се налага да се "перете" като нас на изхода! :о)

При възможност непременно посетете Лепеница, ще ви хареса! Това е единствената пещера, в която със сигурност ще се почувствате като в пещера!
Горещо я препоръчваме на любителите на нетрадиционното и интересното!

2 коментара:

 1. Искам само да вметна.Пещера Лепеница е в Ракитово и никога не е била във Велинград ;)

  ОтговорИзтриване
 2. За да сме точни - намира се почти на еднакво разстояние и от двата града :о) Може би е локален спор, не знаем. Просто при търсенето на нови обекти за посещение излезе като обект около Велинград, затова и така сме записали. А и Велинград е малко по-известно място от Ракитово, така че ще е по-лесно за ориентация на хората, които биха искали да я посетят. Все пак идеята на блога е да популяризираме прекрасните места в нашата страна, за да може повече хора да ги посетят. И да знаят какво невероятно богатство имаме в нашата малка държава!
  Честно да Ви кажа, до преди да започнем тези пътувания из страната, никога не сме и подозирали за съществуването на повечето посетени места!
  Надяваме се все повече хора да имат възможността да ги посетят! За което се опитваме да помогнем със снимки...
  Така че според нас е по-важно обекта да е лесно откриваем, малък териториален спор е по-скоро забавен :о)
  Но все пак приемаме забележката, благодаря!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване